Dansk

På denne side finder du materialer jeg har lavet til undervisning i Dansk, Dansk som andetsprog og Sprogstimulering. Mange af materialerne kan også bruges i andre sprogfag, hvis du skifter indholdet ud.Dansktid
(Webside) - En side, hvor jeg samler links til gratis, danskfaglige webressourcer, så mine specialundervisnings-hold i "Dansk" og "Dansk som andetsprog" nemt kan finde og bruge ressourcerne på egen hånd.

Bag de 9 døre - En ordklasse-aktivitet
(Filformat: .notebook + Word) Bag de 9 døre finder I instruktionerne til en grammatikøvelse, hvor I kan træne ordklasserne navne-, udsagns- og tillægsord. I dokumentet er vedhæftet et opgaveark (word-fil) og sidst i dokumentet er et skema til at føre regnskab i samt en lærervejledning.

Læs mere om hvordan aktiviteten kan bruges her.
Det magiske papir - Træn bøjning af danske navneord
(Filformat: .notebook) Øv jer i at danne navneord i ubestemt og bestemt entals- og flertalsform. Dokumentet indeholder 3 aktiviteter + vejledning.
Læs mere om aktiviteten her.Eks. på papirudgaven af "By, land, blomst"
Det starter med...
(Filformat: .notebook) Aktivitet inspireret af den gamle ordleg "By, land, blomst". Vælg et forbogstav, indstil stopuret på (f.eks.) et minut og prøv om I kan nå at udfylde alle fem ordkategorier med ord der starter med det valgte forbogstav inden tiden løber ud. Læs mere her.

 

En kort og en lang - Lav ord på 2-6 bogstaver
(Filformat: .notebook + Word) En ordleg hvor I individuelt eller på hold skal dyste om at danne flest ord på hhv. 2, 3, 4, 5 og 6 bogstaver med en udvalgt bunke bogstaver.
Aktiviteten indeholder et vedhæftet Word-skema, som printes ud til hvert deltager/hold, en færdig opgave samt en skabelon I selv kan lave nye opgaver i.
Find ordet
(Filformat: .notebook) Træn rimord, modsatte ord, navneord, udsagnsord og ord i ental/flertal. Her skal der dystes om at finde skjulte ledetråde og matche disse med ord og billeder. OBS: Der er point på spil! Hvem finder stjerneordene?
Gæt en lyd! - En lytte-, associations- og samtaleøvelse
(Filformat: .notebook) Tryk på en knap, lyt godt efter og fortæl/skriv om den lyd I kan høre. Dokumentet indeholder to opgaver.

Heksesuppen - Træn ordklasser
(Filformat: .notebook) Træn navne-, udsagns- og tillægsord. Hjælp heksen med at koge suppe. kig på ordet og fortæl hvilken eller hvilke (!) ordklasser ordet tilhører. Kontroller svaret ved at trække ordet ned i suppegryden. Læs mere her.
Huskekommoden - Find ordpar
(Filformat: .notebook) Memory-spil. Dan par ordpar i ental/flertal, ordpar i nutid/datid samt ordpar der rimer.
Læs mere om aktiviteten her.

Hvad passer ikke til?
(Filformat: Word) Opgaveark. I denne øvelse skal eleverne se på rækken af billeder, skrive hvad billederne forestiller og til sidst sætte X ved én ting i hver række, som skiller sig ud/falder udenfor kategorien.
Kodeknækkeren
(Filformat: .notebook) Kan I knække hemmelige alfabet-koder og gætte svarene på quiz-spørgsmål om stort og småt? Her er seks færdige opgaver samt skabeloner bagest i dokumentet, som I kan lave jeres egne kryptiske alfabeter og opgaver med. Læs mere om aktiviteten her.
Ordblomsten... med vinger på - En leg med ordkategorier
(Filformat: .notebook) Ordblomstens elleve blade gemmer på elleve hemmelige ord, alle tilhørende ordkategorien "Med vinger på..." For hver side afsløres et nyt bogstav i hver af de elleve ord. Hvor hurtigt kan I gætte ordene? Løsningen findes på den sidste side i dokumentet.
Læs mere om aktiviteten her.
Orddetektiven
(Filformat: .notebook) Denne aktivitet er en blanding af opgavetyperne "kryds&tværs" og "wordsearch". Gæt først otte hemmelige ord indenfor tre forskellige kategorier vha. ordforklaringer og støttebogstaver. Brug derefter de gule "søgere" og find de skjulte ord i den sorte bogstavkasse. Læs mere her.Sammensatte ord
(Filformat: .notebook) En ordleg hvor det gælder om at danne flest sammensatte ord. Kan spilles af op til tre deltager/hold ad gangen.
Læs mere om aktiviteten her.
Se og husk 2 - Med ord
(Filformat: .notebook) Den gamle Kims-leg omsat til Smartboard. Træn hukommelse, læsning og samarbejde ved at kigge på ord, huske dem og gætte hvilke ord der på mystisk vis pludselig er "tryllet" væk.
OBS! Prøv også forgængeren Se og husk!

Stavemaskinen - En staveleg.
(Filformat: .notebook) Træk bogstaver ned i de tomme felter så de danner ord. Prøv om I kan fylde hele skemaet med ord.
Læs mere om aktiviteten her.
Stjerneskud - Find rimord
(Filformat: .notebook) Flyt stjernen rundt på tavlen og find de skjulte rimord på den mørke nattehimmel. Sidst i dokumentet er en vejledning til hvordan I selv kan lave flere "Stjerneskuds"-aktiviteter.
Vil  du se en lille film der viser hvordan aktivteten bygges så kig her.
Tankelæseren
(Filformat: .notebook) Kan I gætte hvad personerne tænker på? Flyt tankeboblen rundt på tavlen og find de skjulte ledetråde.
Læs mere om aktiviteten her.

Tasketyven - Træn læsning, lytning og hukommelse
(Filformat: .notebook) En tasketyv har forsøgt at stjæle fra gamle fru Larsen. Nu skal politiet bruge et signalement for at finde tyven. Se om I husker lige så godt som den gamle dame.
Læs mere om hvordan aktivteten kan bruges her.
Quiz - Hvem eller hvad er jeg?
(Filformat: .notebook) Træn ordkendskab og læsning. Gæt de hemmelige personer/genstande vha. ledetråde.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar